Waarom is zo’n campagne nodig?

De campagne ‘De Kortste Weg’ is hard nodig omdat het niet goed gaat met de voedselketen. Ons eten vliegt de hele wereld over, we belasten het milieu en het klimaat, het dierenwelzijn staat onder druk, we worden steeds vaker ziek van te veel, te vet, te zoet of te zout eten en het inkomen van boeren is vaak bedroevend laag. Ook het landschap en de natuur in Zuid-Holland (en andere delen van Nederland) hebben te lijden onder onze voedselproductie. Steeds vaker verdwijnen weidevogels, er is een enorme insectensterfte, ons water vervuilt door bestrijdingsmiddelen, medicijnen en kunstmest en de bodemvruchtbaarheid neemt af. Dit alles omdat we de laatste tientallen jaren steeds efficiënter en tegen lagere kosten veel zijn gaan produceren.

Het moet écht anders! Een goede manier om dat te doen is je eten rechtstreeks bij boeren of tussenhandelaren in de ‘korte keten’ te kopen. En je bewust te zijn van de effecten die je als consument hebt met de keuze die je maakt. Ga je voor een paar cent goedkoper of kies je voor eten van een boer die je kent en die met respect voor het landschap te werk gaat? Wij hopen dat je – met ons – voor de tweede optie kiest. Daar zetten we met deze campagne op in.

Wil je meer weten over deze campagne, bekijk dan ons ‘Groenste Boekje’ (pdf). Daarin lees je over de achtergrond en insteek van de campagne.