De Kortste Weg

Van 18 tot en met 22 mei 2023 vindt het lange weekend van de Korte Keten plaats! Tijdens dit weekend zetten we de aanbieders uit de korte keten in het zonnetje en vragen we meer bekendheid voor lokale en duurzame producten. Doe je ook mee?

Kijk op deze website voor de agenda en meer informatie: weekend van de korte keten

Zin in een ochtendje lekker het lijf in beweging zetten met wat nuttige arbeid? Kom dan zaterdagochtend 15 februari naar Hoeve Rust-hoff in Maasland, net buiten Vlaardingen! Dit is het biologische melkveebedrijf van Jeroen en Gusta van der Kooy. Dit stel is op allerlei fronten met verduurzaming bezig en legt graag de connectie met mensen uit de stad!

Deze zaterdagochtend gaan we onder leiding van Jeroen en erf-vrijwilliger Gijsbert Pellikaan hout hakken & opruimen, een hek fixen & verven en onkruid verwijderen op het erf. Als dit niet voldoende is, hebben de heren ongetwijfeld nog wat meer klusjes!

Inloop met koffie (evt met melk van de blaarkop-koeien!) is vanaf 8:45, we starten om 09:00 sharp! Voor lunch wordt gezorgd, voor de niet-vegetariers bakken we een hamburger van het vlees van de boerderij. Als je het lekker vindt, kan je ook een vleespakket van Hoeve Rust-hoff kopen deze ochtend.

Fijn als je erbij bent, maar nog fijner als je ook even een mailtje stuurt aan rachelle.eerhart@gmail.com met je aanmelding 😉

Pleidooi voor Plek gaat ook over het kennen van de plek waar je bent, waar je woont. Weten waar je eten vandaan komt is daar een belangrijk onderdeel van. Rondom Rotterdam zijn veel boeren die graag closer met stedelingen zouden zijn. Door hen te leren kennen raak je meer verbonden met het landschap waar je zelf in Leeft en eigenlijk ook best afhankelijk van bent. Vandaar deze activiteit!

Fiets de ingrediënten voor jouw eigen erwtensoep bij elkaar, terwijl diezelfde soep ondertussen gewoon voor je wordt klaargemaakt.
En na het Snertfietsen kunnen we zo aanschuiven en de soep samen gezellig opeten.

We starten bij Zorgbakkerij Het Blauwe Hek in Naaldwijk, waar we het verhaal achter roggebrood te horen krijgen. Na het startschot door de blauwe fietstoeter, fiets je met Marja langs verschillende stalletjes en leuke kleine winkels voor ingrediënten en ander lekkers. We bezoeken Boer Pait en zijn nepboerin Coriza voor de wintergroenten, fietsen door de polder en tussen de kassen op zoek naar verscholen eten, stoppen tussendoor nog even voor een kleine lunch en krijgen bij Slagerij Zwaard uitgebreid te zien hoe ambachtelijke rookworst wordt gemaakt. Bij snertexpert Sylvia schuiven we meteen aan bij de warme houtkachel om de soep te eten.

Deze fietstocht heeft een afstand van ongeveer 19 km van startpunt (Naaldwijk) naar eindpunt (De Lier). Na afloop weer terug naar het startpunt is nog 1 km, dus totaal 20 km. Regelmatig stoppen we langs de weg om ingrediënten en ander lekkers te kopen.

In verband met het maximale aantal deelnemers (12 personen) is aanmelden verplicht.

Wij kijken er naar uit samen met jou te gaan Snertfietsen!

Betaling: €17,50. Dit is inclusief soep.

Meer informatie kunt u vinden op de website: www.fietsenvoormijneten.nl

De workshop begint met een kort lesje geschiedenis en biologie (gefermenteerd voedsel leeft!). Vervolgens pak je rasp, mes en mandoline en ga je aan de slag.

We sluiten af met gefermenteerde hapjes en een drankje, en je gaat naar huis met potjes die gevuld zijn met lekkers in wording. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is geduld…

Meedoen kost €59,- incl BTW. Na ontvangst van je betaling is je inschrijving definitief.

Aanmelden en meer info

TANTE TOOS Suikerloos geeft deze informatieve, praktische workshop voor ouders om verantwoorde lunchdoosjes voor je kids te maken.

Leer handige tips & tricks, doe inspiratie op en jij maakt hierna in een handomdraai de allermooiste en voedzame lunchboxjes voor je kids zelf!

Ga naar huis met nieuwe informatie, handige lijsten, lekkere easy recepten, plus een zelfgemaakte snacks!

Alles is geraffineerde suiker-, gluten- en lactoseVRIJ en totally vegan!

Tickets:

De weg vooruit naar kringlooplandbouw. Voor boeren, burgers, bouwers, banken en biodiversiteit. Een wandelend podium met inspirerende sprekers. Van Hoeve Biesland naar het torentje in Den Haag (10 km). Aan het eind van de tocht bieden we Minister Schouten een 10-punten plan aan. Loop mee!

Woensdag 4 december gaat Rechtstreex van de Boer Meijersplein officieel open! We vieren dat met een proeverij van de producten van onze boeren en makers. Kom proeven en kennismaken met wijkchef Jikke Boele en Rechtstreexoprichter Maarten Bouten.

Werkcentrum de Makerij
Vanaf woensdag 4 december gaat Rechtstreex Meijersplein van start in werkcentrum de Makerij van Middin.
De Makerij in Rotterdam is een gezellig, kleinschalig activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ze houden zich bezig met wisselende creatieve, productie- of wijkgerichte activiteiten, die passen bij hun mogelijkheden en wensen. Op die manier kunnen ze hun kwaliteiten verder ontwikkelen en tegelijk op een prettige manier actief zijn.

Baby, it’s cold outside. Wolletje aan, vrienden mee en op naar het Noordplein. R’damse Oogst is 21 december in kerstsfeer met de allerbeste boodschappen voor je kerstdiner, om in de vakantie te koken voor je geliefden en voor in je voorraadkast -kun je daarna lekker binnen blijven-. Met hartverwarmende muziek van Rotterdams talent, geroosterde kastanjes, de mooiste wijnen, en heel veel lokaal lekkers.

Ook diverse aanbieders van De Kortste Weg staan op deze markt dus een mooie gelegenheid om nader kennis te maken.

Wat een leuk kerstcadeau voor iemand die het verdiend!

Kom, leer, geniet en jij bent met Kerst verzekerd van goed zoet.

Een prachtige heerlijke taart, ginger cookies en ster bonbons, op deze workshop geven we onze desserts een extra sparkle!

We gaan bakken zonder oven, je leert over het vervangen van geraffineerde met natuurlijke suikers. Deze workshop is ook geschikt als je glutenvrij, lactosevrij of plantaardig eet.

KOSTEN:
€ 40 per persoon

WAAR:
FLOWERS & SOURS
Coolhaven 148A in Rotterdam

Voor meer informatie of aanmelden:
https://www.tantetoos-suikerloos.nl/product/limited-editon-sweet-christmas/

#glutenvrij#suikervrij#lactosevrij#vegan#paleo#kerstcadeau#kerst#workshop#rotterdam#verantwoord#taart

Het is pompoentijd! Pompoenen in alle soorten, maten en kleuren worden weer volop aangeboden langs de weg en in de kleine winkeltjes die onze streek rijk is. Fiets je mee door Westland, Midden-Delfland, Delfgauw en Delft om de ingrediënten voor een heerlijke pompoensoep bij elkaar te fietsen?
En daarna samen te bereiden en heerlijk te nuttigen?

Voorfietser Marja van Fietsen voor m’n eten – Westland, de Stichting Bezoek Westland, Slow Food Rotterdam / Slow Food Den Haag en Puuur Midden-Delfland organiseren samen deze fietstocht op vrijdag 15 november 2019 vanaf 10:00.

We starten bij NON pop-up in De Lier. Na het startschot door de blauwe fietstoeter, fiets je met Marja van der Ende langs verschillende stalletjes en leuke kleine winkels, zoals Westlandpeppers en Kaas- en Zuivelboerderij van Winden, voor ingrediënten en ander lekkers, bezoekt Bakker Jan Bronswijk van Hoeve Biesland en krijgt een kijkje in het reilen en zeilen van Stadstuinderij Buitenleeft. Na het fietsen gaan we aldaar de soep bereiden en opeten.

In verband met het maximale aantal deelnemers (12 personen) is aanmelden verplicht en dat kan op
https://www.fietsenvoormijneten.nl/evenement/pompoensoepfietsen-15nov/